Μετρητής επισκέψεων

Συνολικοί επισκέπτες251574


Συνδεδεμένοι χρήστες

Guests : 18 guests online

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Επιστημονική ημερίδα (25 Νοεμβρίου 2018)

stergioulas 2Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ και τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του Παραρτήματος Τρικάλων,  διοργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του 2018.

Το πέρας των εκδηλώσεων αυτών έγινε με την επιστημονική ημερίδα  που είχε ως θέμα:

« Ένας Αιώνας Γενική Θεωρία Σχετικότητας: Από τη Διαφορική Γεωμετρία στη Σύγχρονη Αστροφυσική»

η οποία έγινε στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα

την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11.00 π.μ.

Ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Στεργιούλας, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ.

Στην ομιλία  παρουσιάστηκε η πρόσφατη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από συγχωνεύσεις μελανών οπών και αστέρων νετρονίων, που αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν και μάλιστα έναν αιώνα μετά τη διατύπωσή της. Επίσης, επισημανθηκαν τα μαθηματικά θεμέλια της θεωρίας και ειδικότερα η συμβολή της διαφορικής γεωμετρίας του Riemann στην επιτυχία της θεωρίας. Παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα πειράματα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων καθώς και τα μελλοντικά διαστημικά πειράματα (αποστολή LISA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος). Τέλος, επισημάνθηκε ο ρόλος της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας στη Σύγχρονη Αστροφυσική.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του ομιλητή.

Ο Νικόλαος Στεργιούλας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.

Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ κι εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάιν στο Βερολίνο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των βαρυτικών κυμάτων, θέματα για τα οποία έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε βιβλίο του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Συμμετέχει στο επιστημονικό μέρος της διαστημικής αποστολής LISA (για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στο διάστημα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ο κ. Στεργιούλας κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, όπου ζουν οι γονείς του

stergioulas 3

stergioulas 1

 

tel2015_11.jpg tel2015_6.jpg DSC_4.jpg tel2015_8.jpg tel2015_4.jpg DSC_2.jpg tel2015_2.jpg tel2015_3.jpg tel2015_9.jpg tel2015_5.jpg tel2015_7.jpg DSC_1.jpg tel2015_10.jpg tel2015_1.jpg DSC_3.jpg